Huffington Post: Este Romania cea mai frumoasa tara a Europei? Chiar ar putea fi!

Potentialul turistic al Romaniei a fost elogiat intr-un articol publicat sambata de site-ul american The Huffington Post, in care se afirma ca tara noastra ar putea fi considerata „cea mai frumoasa din Europa”.

Autoarea articolului, Patti Morrow, blogger, fotograf si jurnalist specializat in calatorii, s-a declarat impresionata, printre altele, de Transfagarasan, arhitectura cosmopolita din Bucuresti, bisericile fortificate din Transilvania si de castelele Bran si Peles.

In acest articol, intitulat „Is Romania Europe’s Prettiest Country? It Just Might Be” („Este Romania cea mai frumoasa tara a Europei? Chiar ar putea fi”), Patti Morrow a elogiat cateva obiective turistice ale Romaniei: „piete din orase incantatoare ce dateaza din timpuri medievale, dealuri cu pante blande care se intind cat vezi cu ochii, castele invelite in misterul Contelui Dracula, perspective minunate asupra culmilor stancoase ale muntilor si o retea ce pare infinita de fortarete si biserici”.

„Si sa nu uitam de Transfagarasan – fara indoiala cel mai spectaculos drum din lume. Frumusetea naturala a Romaniei si diversitatea ei culturala ar putea sa va surprinda. Marginita de Marea Neagra din sud-estul Europei, printre atractiile acestei tari se afla si fluviul Dunare si Muntii Carpati”, a adaugat jurnalista americana in debutul articolului.

Patti Morrow a grupat obiectivele turistice ale Romaniei in trei categorii principale: „Orase, cetati si sate”, „Castele, fortarete si biserici fortificate” si „Alte atractii”.

Orase, cetati si sate

Dupa vizita sa in Romania, Patti Morrow spune ca tara noastra – si in special Transilvania – este locul in care se afla „unele dintre cele mai bine conservate orase medievale din Europa”.

Jurnalista a vizitat insa mai intai Bucurestiul si s-a declarat impresionata de Palatul Parlamentului, labirintul de stradute pavate cu piatra cubica si arhitectura speciala din centrul vechi al capitalei, cunoscuta in trecut si sub denumirea de „Micul Paris”. Ea a apreciat si magazinele de antichitati, cafenelele si galeriile de arta din Bucuresti.

Informandu-i pe cititorii americani in legatura cu istoria Sibiului, jurnalista reaminteste ca localitatea a fost infiintat in secolul al XII-lea de sasii germani si le semnaleaza faptul ca orasul, al carui centru si-a pastrat splendoarea medievala, „este probabil unul dintre cele mai frumoase din Romania sau poate chiar din Europa”.

Sunt mentionate in acest articol arhitectura medievala, turnurile bine conservate, strazile inguste, cladiri din secolul al XVII-lea, celebrul Pod al Minciunilor si cele doua piete dominate de biserici – Piata Mare si Piata Mica. Patti Morrow a reamintit si despre Festivalul International de Teatru organizat la Sibiu in fiecare an in luna iunie.

Continuandu-si calatoria prin Transilvania, Patti Morrow a apreciat biserica fortificata din Saschiz, inclusa pe lista patrimoniului mondial UNESCO, si a alocat un spatiu mai mare Sighisoarei, despre care afirma ca este „unul dintre cele mai frumoase si mai bine orase medievale din Europa”.

Jurnalista americana a apreciat arhitectura locala, cladirile din secolul al XVI-lea, gratie carora Sighisoara poate fi comparata cu „ambianta magica din orasul vechi din Praga si cu Viena”. Ea a reamintit si faptul ca Sighisoara este locul in care s-a nascut Vlad Dracul, sursa de inspiratie a personajului literar Dracula.

In Sibiel, Patti Morrow a experimentat viata la tara, cazandu-se in pensiunea bunicii Eugenia, unde a a invatat sa prepare branza si mamaliga si a apreciat gastronomia locala, in special afinata si placinta cu mere.

In Brasov, oras infiintat de cavalerii teutoni in anul 1211, jurnalista americana s-a declarat fermecata de combinatia colorata si spectaculoasa de arhitectura gotica, baroca si renascentista.

Patti Morrow a facut apoi si o vizita in Biertan, unde a admirat biserica fortificata locala, datand din secolul al XV-lea si care a fost inclusa in patrimoniul mondial UNESCO.

Castele, fortarete si biserici fortificate

Dupa ce a vizitat Branul, jurnalista a spus ca acest obiectiv turistic, cu turnuri medievale, turnulete, pasaje subterane si scari in spirala, reprezinta „cel mai notoriu bastion al Romaniei”. Reamintind cititorilor ei ca Branul dateaza din 1212, jurnalista a explicat si misterul si miturile care inconjoara acest castel, asociat adeseori cu legenda Contelui Dracula.

Patti Morrow a vizitat apoi cetatea Rupea – unul dintre cele mai vechi situri arheologice din Romania, intrucat dateaza din jurul anului 5.500 i.e.n. din perioada paleoliticului-, localitatea Cristian – Biserica Evanghelica din localitate dateaza din 1495 – si Rasnov – unde a admirat cetatea medievala locala.

A urmat vizita la Castelul Peles, care impresioneaza prin cele „160 de camere ale sale, ahitectura lui neo-renascentista si amplasarea in pitorescul oras Sinaia”. Finalizat in 1883, Pelesul, resedinta de vara a familiei regale a Romaniei pana in 1947, a fost primul castel din Europa care a adoptat iluminatul cu energie electrica si a gazduit prima proiectie din Romania a unui film, in 1906, intr-o camera amenajata sub forma unui cinematograf propriu.

Alte atractii

Jurnalista americana a fost impresionata de Transfagarasan, supranumit „cea mai buna sosea rutiera din lume” de realizatorii emisiunii „Top Gear”, dar si de peisajul uluitor al Muntilor Carpati, potentat de privelisti minunate spre barajul Vidraru, lacul glaciar Balea si numeroase cascade naturale.

Patti Morrow reaminteste ca Muntii Carpati au o lungime de aproape 1.600 de kilometri si ca mai mult de jumatate din acest lant muntos se afla in Romania. In Carpatii romanesti, scrie jurnalista americana, traiesc ursi bruni, lupi si rasi.

Patti Morrow nu a uitat nici podgoriile si vinariile din Romania, o tara care ocupa locul al 10-lea in topul producatorilor de vin din lume, prin prisma cantitatilor comercializate. Ea a reamintit si faptul ca un producator roman, Cramele Halewood, foloseste exclusiv metode traditionale de preparare a vinurilor.

Vizita in Romania a jurnalistei Patti Morrow a fost realizata prin intermediul JayWay Travel, o agentie de turism specializata in organizarea de vacante in Europa Centrala si de Est si care asigura posibilitatea unor vizite personalizate, in functie de dorintele turistilor.

Sursa